Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών – ΤΑΕΣΥΜ (EquiFund) αποτελεί μια επενδυτική πλατφόρμα με πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία και στην κοινωνία. Πρόκειται για ένα καινοτόμο προϊόν για την επιχειρηματικότητα, που συνδυάζει χρηματοδότηση και εμπειρία από σημαντικούς θεσμικούς φορείς και την απαραίτητη ευελιξία για την δημιουργία επιτυχημένων επενδύσεων. Η διαχείριση γίνεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) και μέσω των επιλεγμένων Ενδιάμεσων Χρηματοοικονομικών Οργανισμών (ΕΧΟ)-εταιριών επιχειρηματικών συμμετοχών – Funds, το ΤΑΕΣΥΜ/EquiFund επενδύει σε επιχειρήσεις σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης με εξειδικευμένα «επενδυτικά παράθυρα».
1. Παράθυρο Καινοτομίας (Innovation window)
Υποστηρίζει επιχειρηματικές ιδέες που βρίσκονται στη φάση της μεταφοράς τεχνολογίας (technology transfer) ή/και επιχειρηματικής επιτάχυνσης (acceleration), οι οποίες παρουσιάζουν αναπτυξιακή δυναμική και δυνατότητες επιχειρηματικής αξιοποίησης.
Ενδεικτική χρηματοδότηση: 30.000 – 5 εκατ. ευρώ
Προτεινόμενος τομέας: Βαθιά τεχνολογία (Deeptech)
2. Παράθυρο Επιχειρηματικής Εκκίνησης (Early Stage window)
Αφορά επιχειρήσεις startups στα πρώτα τους βήματα, με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης.
Ενδεικτική χρηματοδότηση: 400.000 – 5 εκατ. ευρώ
Προτεινόμενος τομέας: Όλοι οι τομείς
3. Παράθυρο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (Growth window)
Αφορά υφιστάμενες επιχειρήσεις που βρίσκονται ήδη σε στάδιο ανάπτυξης και έχουν ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότησης για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους.
Ενδεικτική χρηματοδότηση: 2 – 12 εκατ. ευρώ
Προτεινόμενος τομέας: Τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας (ICT)
Προϋπολογισμός
Η επενδυτική πλατφόρμα EquiFund με συνολικά κεφάλαια άνω των 300 εκατ. ευρώ προσφέρει πρωτοποριακές χρηματοδοτικές δυνατότητες για τις καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες. Xρηματοδοτείται με 200 εκατ. ευρώ από το ΕΠΑνΕΚ, με 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF), με 40 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ – Junker Plan) και θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Mε την μόχλευση επιπρόσθετων κεφαλαίων από θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, η πρωτοβουλία έχει αγγίξει τα 450 εκατ. ευρώ διαθέσιμων πόρων.
Αγροδιατροφή, Γαλάζια Ανάπτυξη, Γνώση – Έρευνα, Κυκλική Οικονομία, Μεταφορές & Εφοδιαστική Αλυσίδα, Περιβάλλον – Ενέργεια – Κλιματική Αλλαγή, Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ), Τουρισμός – Πολιτισμός, Υγεία – Ευεξία, Υλικά – Κατασκευές
Επιχειρήσεις, Νεοφυείς Επιχειρήσεις, Ερευνητές